Author Topic: New standalone build, new XML format  (Read 15243 times)

2016-01-21, 15:06:36

Ondra

  • Administrator
  • Active Users
  • *****
  • Posts: 8904
  • Turning coffee to features since 2009
    • View Profile
We have updated the standalone format to use more powerful XML scene description. The new documentation is here: https://corona-renderer.com/wiki/standalone

Here is the build: https://www.dropbox.com/sh/kgzu0cqy903ygmb/AAC0ENWTln7wrygel7qmHrF7a/!Standalone/2016-01-12%20new%20format%20%28exported%20from%201.4%20daily%29?dl=0 Link outdated

Any scene from 3ds Max can be exported by new daily builds to be used with this format, and the results look very similar. The export uses .cgeo (a.k.a. Corona proxy format), resulting in small export sizes. Most of 3ds Max shaders/maps are supported. The export gathers and relinks all bitmaps to single folder (similar to the "archive" function).

Joel is working on updating the blender exporter to use this new improved format.

Some limitations:
  • some maps are not exported - for example cellular bump, speckle, ...
  • 3dsmax native atmospheric effects and native lights are not exported
  • Noise map has different seed in standalone than in 3ds Max

Attached is an example. Notice that standalone is 30% faster
« Last Edit: 2019-02-25, 11:08:06 by houska »
Rendering is magic.
Private scene uploader | How to get minidumps for crashed/frozen 3ds Max | Sorry for short replies, brief responses = more time to develop Corona ;)

2016-02-04, 20:13:55
Reply #1

elnino

  • Active Users
  • **
  • Posts: 25
    • View Profile
    • Website
As a blender user following corona progress for the last two years, i'm happy to read this!
I've used blender+corona a lot before the exporter development stopped so now i'm looking forward to the next exporter.
Thanks Ondra, thanks Joel ;)

2016-02-04, 20:34:35
Reply #2

Juraj Talcik

  • Active Users
  • **
  • Posts: 3945
  • Tinkering away
    • View Profile
    • studio website
Quote
Notice that standalone is 30% faster

Damn : / What is the main showstopper on 3dsMax's side ?
talcikdemovicova.com  Website and blog
be.net/jurajtalcik   Our studio Behance portfolio
Instagram   Our studio Instagram, managed by Veronika

2016-02-04, 21:56:42
Reply #3

Ondra

  • Administrator
  • Active Users
  • *****
  • Posts: 8904
  • Turning coffee to features since 2009
    • View Profile
Quote
Notice that standalone is 30% faster

Damn : / What is the main showstopper on 3dsMax's side ?
3ds Max
Rendering is magic.
Private scene uploader | How to get minidumps for crashed/frozen 3ds Max | Sorry for short replies, brief responses = more time to develop Corona ;)

2016-02-04, 23:23:37
Reply #4

burnin

  • Active Users
  • **
  • Posts: 896
    • View Profile
You can make a scene in Max and run the final render on standalone ;)

Everything renders faster, uses less memory... without GUI or an App altogether, just pure simulation.
« Last Edit: 2016-02-04, 23:27:42 by burnin »

2016-02-05, 09:41:24
Reply #5

Frood

  • Active Users
  • **
  • Posts: 1414
    • View Profile
    • Rakete GmbH
I wonder if it would be possible using Corona standalone to implement a mental ray satellite like distributed rendering solution. No max overhead or long loading times...

Do I need Max/Corona latest daily to export scenes properly for the new built? I tried in a haste to export a scene and render it in standalone a few days ago but it did not work.

Good Luck!
Never underestimate the power of a well placed level one spell.

2016-02-05, 10:31:59
Reply #6

Ondra

  • Administrator
  • Active Users
  • *****
  • Posts: 8904
  • Turning coffee to features since 2009
    • View Profile
yes, you need latest versions, and yes, it would be possible (in fact, we may add the feature in the future in the official build). The problem is still, that you cannot use some shaders
Rendering is magic.
Private scene uploader | How to get minidumps for crashed/frozen 3ds Max | Sorry for short replies, brief responses = more time to develop Corona ;)

2016-02-05, 10:49:22
Reply #7

Frood

  • Active Users
  • **
  • Posts: 1414
    • View Profile
    • Rakete GmbH
The problem is still, that you cannot use some shaders

It´s of course beyond my knowledge to estimate if this is solvable. But if somehow yes, it´s quite tempting. Especially when thinking of only one slave-side Corona implementation for all ports.

Tnx and Good Luck

Never underestimate the power of a well placed level one spell.

2016-02-05, 11:04:50
Reply #8

Ondra

  • Administrator
  • Active Users
  • *****
  • Posts: 8904
  • Turning coffee to features since 2009
    • View Profile
it would be great if you could do some tests with real scenes to determine how exactly feasible is the current version. If it turns out to be doable, that would be a huge motivation for us to push it further
Rendering is magic.
Private scene uploader | How to get minidumps for crashed/frozen 3ds Max | Sorry for short replies, brief responses = more time to develop Corona ;)

2016-02-05, 11:41:27
Reply #9

Frood

  • Active Users
  • **
  • Posts: 1414
    • View Profile
    • Rakete GmbH
Wanted to do this anyway out of curiosity in the next spare time slot.

Good Luck
Never underestimate the power of a well placed level one spell.

2016-02-09, 02:25:35
Reply #10

jKLman

  • Active Users
  • **
  • Posts: 66
    • View Profile
I guess, the change is more towards streamlining what the 3dsmax corona can do can now be done also with the standalone in the future with XML format. This means standalone could be way even powerful and faster in the future.

Thanks Ondra and team, appreciate Joel' big effort as well.
Loooking forward on the progress...
"Jack of all trade, but messing up with 3D"
Blender 2.78 Corona Standalone 1.5 / 2016-10-24 Alpha
Win 10 64bit

2016-02-09, 10:22:20
Reply #11

Ondra

  • Administrator
  • Active Users
  • *****
  • Posts: 8904
  • Turning coffee to features since 2009
    • View Profile
Glad to hear that. I am also hoping for some tests and feedback, so we can keep this thing moving forward ;)
Rendering is magic.
Private scene uploader | How to get minidumps for crashed/frozen 3ds Max | Sorry for short replies, brief responses = more time to develop Corona ;)

2016-02-09, 10:54:34
Reply #12

tomislavn

  • Active Users
  • **
  • Posts: 695
  • Lightbringer
    • View Profile
    • My 3docean Portolio
Hmm, how's that there is only 16 passes and almost zero noise on those two renders? Was that with denoiser active? :)
My 3d stock portfolio - http://3docean.net/user/tomislavn

2016-02-09, 12:28:26
Reply #13

Frood

  • Active Users
  • **
  • Posts: 1414
    • View Profile
    • Rakete GmbH
[...] and feedback,[...]

Question is: Where and what? The usual "report all" into the Corona-3dsmax section of Mantis as most issues will address the max export?

Good Luck


Never underestimate the power of a well placed level one spell.

2016-02-09, 13:31:06
Reply #14

Ondra

  • Administrator
  • Active Users
  • *****
  • Posts: 8904
  • Turning coffee to features since 2009
    • View Profile
sure, throw it in the usual mantis place for now
Rendering is magic.
Private scene uploader | How to get minidumps for crashed/frozen 3ds Max | Sorry for short replies, brief responses = more time to develop Corona ;)

2016-02-10, 19:33:58
Reply #15

johan belmans

  • Primary Certified Instructor
  • Active Users
  • ***
  • Posts: 726
    • View Profile
    • belly.be
I did not touch the standalone version yet. But I can imagine it can be a time saver for animations.
But, is there a way it can be used on a local render farm?

2016-02-10, 22:46:07
Reply #16

Ludvik Koutny

  • VIP
  • Active Users
  • ***
  • Posts: 2562
  • Just another user
    • View Profile
    • My Portfolio
I get the differences in colors because of different noise seed and probably multimap seed as well. But there's something strange going on with metallic materials, as they seem to shine a bit more in standalone :|

2016-02-27, 10:39:31
Reply #17

jKLman

  • Active Users
  • **
  • Posts: 66
    • View Profile
Tried it with Joel's 1.9.4DEV render_corona addon from the blenderartists forum,not fully supported yet but it's working.
Though I got an issue of long GI computation inside Blender, using command line and rendering the scenes generated by Blender
works perfectly.
« Last Edit: 2016-02-28, 04:45:02 by jKLman »
"Jack of all trade, but messing up with 3D"
Blender 2.78 Corona Standalone 1.5 / 2016-10-24 Alpha
Win 10 64bit

2016-02-29, 12:11:43
Reply #18

johan belmans

  • Primary Certified Instructor
  • Active Users
  • ***
  • Posts: 726
    • View Profile
    • belly.be
I did not touch the standalone version yet. But I can imagine it can be a time saver for animations.
But, is there a way it can be used on a local render farm?

Anyone tried?