Author Topic: Corona AO Issue  (Read 1666 times)

2019-11-22, 12:12:48

Neil Cross

  • Active Users
  • **
  • Posts: 21
    • View Profile
Hello,

Im not sure if this is a bug in Corona 5 but the AO map seems to be acting strange compared to Corona 4.

By default, the OA is picking up wireframe edges. Setting the Ray Directionaly to 1 seems to fix this but then the max distance seems incorrect in relation to the object scale. I hope this makes sense.




Cheers
Neil

2019-11-22, 21:35:37
Reply #1

pokoy

  • Active Users
  • **
  • Posts: 1482
    • View Profile
A comparison with v4 would be useful, but the inside mode was extremely sensitive before either way.
Not saying it's not a bug in v5 but I guess it's time for the curvature map to materialise. Once that is available, AO inside mode is obsolete.

2019-11-27, 10:44:39
Reply #2

GeorgeK

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 198
  • George
    • View Profile
I am getting the same result in both versions, are you using the 3ds max chamfer modifier?
“Every artist was first an amateur”

2019-11-27, 14:56:17
Reply #3

Neil Cross

  • Active Users
  • **
  • Posts: 21
    • View Profile
Not using any chamfer. Strange you getting the same result in Corona4. Maybe it's just me.

Although the AO does feel more sensitive. Attached Iv made a few more shapes.

2019-11-27, 15:00:52
Reply #4

GeorgeK

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 198
  • George
    • View Profile
Not using any chamfer. Strange you getting the same result in Corona4. Maybe it's just me.

Although the AO does feel more sensitive. Attached Iv made a few more shapes.

I am suspecting 3ds max System Unit setup, what setup you are using. My tests were done in 3dsmax 2020 and 2019, with V5 and V4 respectively. I did use exactly the same settings with 5mm distance.

Can you please provide your test scene?
“Every artist was first an amateur”

2019-12-18, 13:47:30
Reply #5

maru

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 9456
  • Marcin
    • View Profile
I don't think anything was changed with AO or how it's evaluated between V4 and V5, so I am moving this to resolved.
If anyone has some similar findings, please share them here and we will move it back for investigation.

2019-12-22, 09:01:44
Reply #6

sprayer

  • Active Users
  • **
  • Posts: 715
    • View Profile
In v4 it was the same but why it should work like this?




why it works on wire mesh, for example if we want lines only on hard edges both inside and outside, round edge bump works better than AO why?

https://corona-renderer.com/forum/index.php?topic=26707.0
here similar topic

I think it start work like this from v2

vray for comparison
« Last Edit: 2019-12-22, 09:24:39 by sprayer »

2019-12-28, 13:26:02
Reply #7

Naxos

  • Primary Certified Instructor
  • Active Users
  • ***
  • Posts: 154
    • View Profile
Same here, so i +1 this topic.