Author Topic: Corona standalone build, input format description  (Read 58017 times)

2013-05-27, 18:45:58

Ondra

  • Administrator
  • Active Users
  • *****
  • Posts: 8904
  • Turning coffee to features since 2009
    • View Profile
I've released a standalone build of Corona and prepared a document describing its file format. It uses the standard OBJ/MTL files with certain extensions to accomodate advanced Corona features. Corona for 3dsmax can export to this format (although you need the daily build to get the settings right). It can be used for command-line/automated rendering, and for rendering from software other than 3dsmax.

It currently supports only a subset of Corona features, but more can be added upon request.

CoronaStandalone is subject to Corona licence/disclaimer: http://corona-renderer.com/forum/index.php/topic,19.0.html

This is still very experimental and preliminary implementation, so the scene description will probably change a lot (but OBJ/MTL format will always be supported)

Download: https://www.dropbox.com/sh/kgzu0cqy903ygmb/B5zHQfynfQ/!Standalone

edit: this is now deprecated, there is new, better format: https://corona-renderer.com/forum/index.php?topic=10832.0
« Last Edit: 2016-01-21, 15:08:18 by Ondra »
Rendering is magic.
Private scene uploader | How to get minidumps for crashed/frozen 3ds Max | Sorry for short replies, brief responses = more time to develop Corona ;)

2013-05-27, 19:09:29
Reply #1

loocas

  • Active Users
  • **
  • Posts: 90
    • View Profile

2013-05-27, 19:16:20
Reply #2

Ondra

  • Administrator
  • Active Users
  • *****
  • Posts: 8904
  • Turning coffee to features since 2009
    • View Profile
Pinkie Pie sure does love custom scripted pipeline ;)
Rendering is magic.
Private scene uploader | How to get minidumps for crashed/frozen 3ds Max | Sorry for short replies, brief responses = more time to develop Corona ;)

2013-05-27, 20:16:42
Reply #3

andomar

  • Active Users
  • **
  • Posts: 7
    • View Profile
Hi, this looks good, could you put and importer for sketchup?, i use sketchup for do my model and i'd like try render with the standalone
this is the oficial page
http://www.sketchup.com/

2013-05-27, 20:25:37
Reply #4

Ondra

  • Administrator
  • Active Users
  • *****
  • Posts: 8904
  • Turning coffee to features since 2009
    • View Profile
No, I am waaay too busy to do that, but the point of this is that now you can do it ;).
Rendering is magic.
Private scene uploader | How to get minidumps for crashed/frozen 3ds Max | Sorry for short replies, brief responses = more time to develop Corona ;)

2013-05-27, 20:35:10
Reply #5

Chakib

  • Active Users
  • **
  • Posts: 787
  • Corona Omnomnomer !
    • View Profile
Works nice with legacy too, thanks a lot keymaster ! ;)

2013-05-27, 21:09:09
Reply #6

lacilaci

  • Active Users
  • **
  • Posts: 757
    • View Profile
Trying to export scene (my latest here in wip) but it's very slow... is it necessary for corona to put all files/maps to the export folder can't it use just paths to them?

2013-05-27, 21:10:16
Reply #7

Ondra

  • Administrator
  • Active Users
  • *****
  • Posts: 8904
  • Turning coffee to features since 2009
    • View Profile
it would be possible, maybe sometimes in the future...
Rendering is magic.
Private scene uploader | How to get minidumps for crashed/frozen 3ds Max | Sorry for short replies, brief responses = more time to develop Corona ;)

2013-05-27, 21:34:45
Reply #8

lacilaci

  • Active Users
  • **
  • Posts: 757
    • View Profile
exporter wrote in .obj some coordinates "vn -1.#IND vn -1.#IND vn -1.#IND" and corona standalone got fatal error while parsing with:

-- illegal coordinates definition

I got three different lines in .obj with those coordinates

Is it a malformed mesh or proxy or what does those incompatible indices mean?

2013-05-27, 21:46:12
Reply #9

Ondra

  • Administrator
  • Active Users
  • *****
  • Posts: 8904
  • Turning coffee to features since 2009
    • View Profile
yes, you have some invalid normals in the mesh. Either you try to repair the mesh, or simply substitute it for something like 1 0 0 in the text file
Rendering is magic.
Private scene uploader | How to get minidumps for crashed/frozen 3ds Max | Sorry for short replies, brief responses = more time to develop Corona ;)

2013-05-27, 21:47:00
Reply #10

Ondra

  • Administrator
  • Active Users
  • *****
  • Posts: 8904
  • Turning coffee to features since 2009
    • View Profile
You can also upload me the scene so I make sure there is no bug on Corona's part ;)
Rendering is magic.
Private scene uploader | How to get minidumps for crashed/frozen 3ds Max | Sorry for short replies, brief responses = more time to develop Corona ;)

2013-05-27, 21:53:25
Reply #11

lacilaci

  • Active Users
  • **
  • Posts: 757
    • View Profile
Alright I'll check those meshes and if it's still problem I'll upload it. Thanks.

2013-05-29, 17:32:08
Reply #12

elindell

  • Active Users
  • **
  • Posts: 55
    • View Profile

2013-06-01, 23:47:10
Reply #13

NinthJake

  • Active Users
  • **
  • Posts: 7
    • View Profile
Amazing work, thank you so much!

Now an addon for Blender is not out of question anymore :D

2013-06-18, 22:58:19
Reply #14

Ondra

  • Administrator
  • Active Users
  • *****
  • Posts: 8904
  • Turning coffee to features since 2009
    • View Profile
Updated build is here: https://www.dropbox.com/sh/4p5991h8erbcj69/JNZG9UdPPy
Attached is updated documentation
Rendering is magic.
Private scene uploader | How to get minidumps for crashed/frozen 3ds Max | Sorry for short replies, brief responses = more time to develop Corona ;)

2013-07-05, 16:29:54
Reply #15

moreschipaolo

  • Users
  • *
  • Posts: 2
    • View Profile
corona-render standalone will be made available for different operating systems? OSX or Linux. Thank you.

2013-07-28, 20:16:43
Reply #16

Ondra

  • Administrator
  • Active Users
  • *****
  • Posts: 8904
  • Turning coffee to features since 2009
    • View Profile
probably in the distant future
Rendering is magic.
Private scene uploader | How to get minidumps for crashed/frozen 3ds Max | Sorry for short replies, brief responses = more time to develop Corona ;)

2013-08-02, 15:07:10
Reply #17

alben

  • Guest
How can use the standalone of corona in sketchup? thnx..

2013-08-02, 15:40:22
Reply #18

Ludvik Koutny

  • VIP
  • Active Users
  • ***
  • Posts: 2562
  • Just another user
    • View Profile
    • My Portfolio
How can use the standalone of corona in sketchup? thnx..

Very simply... just write yourself an exporter. Good luck :)

2013-11-13, 18:12:48
Reply #19

ohsnapitsjoel

  • Active Users
  • **
  • Posts: 54
    • View Profile
Hi Ondra, just out of curiosity, has there been much progress recently in Corona Standalone?  Have there been any new features added?

Of course, I know you've been working on the API, so you've probably had your hands full with that. 

2013-11-13, 19:00:01
Reply #20

Ondra

  • Administrator
  • Active Users
  • *****
  • Posts: 8904
  • Turning coffee to features since 2009
    • View Profile
not really, I've just converted the application to the new API
Rendering is magic.
Private scene uploader | How to get minidumps for crashed/frozen 3ds Max | Sorry for short replies, brief responses = more time to develop Corona ;)

2013-12-12, 17:43:06
Reply #21

Ondra

  • Administrator
  • Active Users
  • *****
  • Posts: 8904
  • Turning coffee to features since 2009
    • View Profile
I've updated the standalone build and its documentation.
Major changes:
- activation key no longer required
- support for normal mapping
- support for instancing
- support for anisotropy

https://www.dropbox.com/sh/kgzu0cqy903ygmb/B5zHQfynfQ/!Standalone
Rendering is magic.
Private scene uploader | How to get minidumps for crashed/frozen 3ds Max | Sorry for short replies, brief responses = more time to develop Corona ;)

2013-12-13, 01:18:43
Reply #22

SanderB

  • Active Users
  • **
  • Posts: 21
    • View Profile
Nice!
thanks for making it possible to work without key :)




2013-12-13, 09:45:03
Reply #23

pixel3d

  • Users
  • *
  • Posts: 2
    • View Profile
Thanks keymaster.
I'm a blender user and trying corona renderer with the exporter by joel.
Is the legacy version also included in the new standalone build?

2013-12-13, 11:27:34
Reply #24

Ondra

  • Administrator
  • Active Users
  • *****
  • Posts: 8904
  • Turning coffee to features since 2009
    • View Profile
now there is ;)
Rendering is magic.
Private scene uploader | How to get minidumps for crashed/frozen 3ds Max | Sorry for short replies, brief responses = more time to develop Corona ;)

2013-12-13, 11:39:08
Reply #25

pixel3d

  • Users
  • *
  • Posts: 2
    • View Profile

2013-12-13, 14:02:25
Reply #26

picfad

  • Active Users
  • **
  • Posts: 10
    • View Profile
    • Picfad is a Digital Studio

2014-01-02, 16:49:56
Reply #27

tungee

  • Active Users
  • **
  • Posts: 35
    • View Profile
Is the standalone up-to-date with the Alpha 5 Build?
New Coronoid

2014-01-14, 22:42:06
Reply #28

chrisgd

  • Guest
Hello,

I don´t get the standalone application to work on my Win 8.1 64bit system. First I had problems because of missing 'msvcp120.dll' on my computer. I solved that by installing the 'vcredist_x64.exe' included in the dropbox archiv of version 2013-12-12 of the standalone versions

https://www.dropbox.com/sh/kgzu0cqy903ygmb/B5zHQfynfQ/!Standalone

But now there´s a problem with export.scn, that cannot be read, although it´s in the sample folder inside the folder with Corona.exe

See the command line message:

C:\Users\XXX\Desktop\corona>Corona.exe
ERROR: Cannot open/read/write file 'export.scn'
Corona Renderer Alpha - Standalone
(c) Ondra Karlik, 2009-2014


What I´ve done wrong? Thank for thinking about a solution!

Chris :)

2014-01-14, 23:40:00
Reply #29

Ondra

  • Administrator
  • Active Users
  • *****
  • Posts: 8904
  • Turning coffee to features since 2009
    • View Profile
you dont just run corona standalone. It needs CLI parameters. Read the PDF and study examples
Rendering is magic.
Private scene uploader | How to get minidumps for crashed/frozen 3ds Max | Sorry for short replies, brief responses = more time to develop Corona ;)

2014-01-15, 01:08:27
Reply #30

tungee

  • Active Users
  • **
  • Posts: 35
    • View Profile
Hello,

I don´t get the standalone application to work on my Win 8.1 64bit system. First I had problems because of missing 'msvcp120.dll' on my computer. I solved that by installing the 'vcredist_x64.exe' included in the dropbox archiv of version 2013-12-12 of the standalone versions

https://www.dropbox.com/sh/kgzu0cqy903ygmb/B5zHQfynfQ/!Standalone

But now there´s a problem with export.scn, that cannot be read, although it´s in the sample folder inside the folder with Corona.exe

See the command line message:

C:\Users\XXX\Desktop\corona>Corona.exe
ERROR: Cannot open/read/write file 'export.scn'
Corona Renderer Alpha - Standalone
(c) Ondra Karlik, 2009-2014


What I´ve done wrong? Thank for thinking about a solution!

Chris :)

From which programm you export your scene?
New Coronoid

2014-03-05, 11:10:37
Reply #31

Katerina

  • Users
  • *
  • Posts: 1
    • View Profile
Hello,

I don´t get the standalone application to work on my Win 8.1 64bit system. First I had problems because of missing 'msvcp120.dll' on my computer. I solved that by installing the 'vcredist_x64.exe' included in the dropbox archiv of version 2013-12-12 of the standalone versions

https://www.dropbox.com/sh/kgzu0cqy903ygmb/B5zHQfynfQ/!Standalone

But now there´s a problem with export.scn, that cannot be read, although it´s in the sample folder inside the folder with Corona.exe

See the command line message:

C:\Users\XXX\Desktop\corona>Corona.exe
ERROR: Cannot open/read/write file 'export.scn'
Corona Renderer Alpha - Standalone
(c) Ondra Karlik, 2009-2014


What I´ve done wrong? Thank for thinking about a solution!

Chris :)

and I have also does not work (((

2014-03-16, 06:45:18
Reply #32

Matthew

  • Guest
Hello, from which programm you export your scene? and make the pack, .obj, .scn. Thanks

2014-04-14, 14:58:59
Reply #33

voon

  • Users
  • *
  • Posts: 2
    • View Profile
A question on this and blender .... I downloaded corona, unpacked it somewhere, added your .exe file and have shown the blender plugin, where this directory is ... but not much happens when I try to render in corona render in blender (in fact, nothing happens once you hit F12 to render in blender).

I went testing on commandline ... just corona.exe gives me the help text correctly. I then located an old .obj and .mlt file pair I have .... and tried corona.exe sofee.obj .... it dies with an error, that it could not locate sofee.objsofee.mtl (no space in between)?

2014-04-18, 16:31:48
Reply #34

ohsnapitsjoel

  • Active Users
  • **
  • Posts: 54
    • View Profile
A question on this and blender .... I downloaded corona, unpacked it somewhere, added your .exe file and have shown the blender plugin, where this directory is ... but not much happens when I try to render in corona render in blender (in fact, nothing happens once you hit F12 to render in blender).

I went testing on commandline ... just corona.exe gives me the help text correctly. I then located an old .obj and .mlt file pair I have .... and tried corona.exe sofee.obj .... it dies with an error, that it could not locate sofee.objsofee.mtl (no space in between)?

Please post Blender-related questions in the "Corona for Blender" forum.  They'll get lost in the shuffle on this thread, since this thread is primarily about Corona Standalone itself ;)

2014-06-02, 20:25:53
Reply #35

btrdenis

  • Users
  • *
  • Posts: 2
    • View Profile
Hello,

I don´t get the standalone application to work on my Win 8.1 64bit system. First I had problems because of missing 'msvcp120.dll' on my computer. I solved that by installing the 'vcredist_x64.exe' included in the dropbox archiv of version 2013-12-12 of the standalone versions

https://www.dropbox.com/sh/kgzu0cqy903ygmb/B5zHQfynfQ/!Standalone

But now there´s a problem with export.scn, that cannot be read, although it´s in the sample folder inside the folder with Corona.exe

See the command line message:

C:\Users\XXX\Desktop\corona>Corona.exe
ERROR: Cannot open/read/write file 'export.scn'
Corona Renderer Alpha - Standalone
(c) Ondra Karlik, 2009-2014


What I´ve done wrong? Thank for thinking about a solution!

Chris :)

From which programm you export your scene?

i have this problem too :/ exporting from 3d max 2014 x64, Corona A6 :((

2014-06-24, 13:43:06
Reply #36

burnin

  • Active Users
  • **
  • Posts: 896
    • View Profile
Is it possible for someone to upload "vcredist_x64.exe" that used to be included with Standalone?
Can't find proper one and i deleted the Standalone version that was supplied with?!
Somehow no other version works.
tia

2014-06-24, 13:44:58
Reply #37

Ondra

  • Administrator
  • Active Users
  • *****
  • Posts: 8904
  • Turning coffee to features since 2009
    • View Profile

2014-07-28, 11:33:18
Reply #38

burnin

  • Active Users
  • **
  • Posts: 896
    • View Profile
Thank you.

Noticed the SA update (2014-07-23) and wonder what's new?

2014-07-28, 11:53:03
Reply #39

Ondra

  • Administrator
  • Active Users
  • *****
  • Posts: 8904
  • Turning coffee to features since 2009
    • View Profile
its just bugfixes
Rendering is magic.
Private scene uploader | How to get minidumps for crashed/frozen 3ds Max | Sorry for short replies, brief responses = more time to develop Corona ;)

2014-08-19, 20:05:09
Reply #40

casparagus

  • Active Users
  • **
  • Posts: 12
    • View Profile
Hi, I'm really keen to try out the standalone for automatic rendering of my asset library - but for some reason the download link does not work, might be a proxy problem on my end.

Does anybody have an alternate link to download the latest Corona Standalone?

Thanks,

caspar

2014-11-03, 13:45:59
Reply #41

spedddi13

  • Users
  • *
  • Posts: 3
    • View Profile

2014-11-08, 08:34:43
Reply #42

Magneticfusion

  • Users
  • *
  • Posts: 1
    • View Profile
Well I've tried all options. I finally don't get any errors when I hit the .exe file but a DOS screen flashes and then disappears and that's it. No program opens or stays open for me to use. I know this is in beta stage but I expected something to work where I can at least use it somewhat. I've skimmed through the PDF and I don't see something I'm doing wrong. Does this thing need some programming or something to get it to work? I've watched videos and if this thing is as good as what it seems with a fraction of the time of Maxwell Render to render I want it at least try it out. So perhaps I'm doing something wrong :(

I'm using Windows 8.1, i7 5410U, 8GB Ram, and a GeForce 730 GPU

2015-01-01, 15:37:54
Reply #43

burnin

  • Active Users
  • **
  • Posts: 896
    • View Profile
Are there any news from the front? Is there any standalone "a6" forever free version to play around?
"This free version of Corona cannot be used after 31.12.2014. Aborting initialization."
Is this it?

Anyways, feeling grateful for all your effort and i wish you best on amazing journey!

2015-01-01, 16:30:10
Reply #44

Ondra

  • Administrator
  • Active Users
  • *****
  • Posts: 8904
  • Turning coffee to features since 2009
    • View Profile
I've uploaded new standalone with extended timelock, working unitl 2016. Try it now.
Rendering is magic.
Private scene uploader | How to get minidumps for crashed/frozen 3ds Max | Sorry for short replies, brief responses = more time to develop Corona ;)

2015-04-14, 10:34:48
Reply #45

Sergey

  • Active Users
  • **
  • Posts: 9
    • View Profile
Hi, Ondra.
I'm download standalone build from the message #41

Where .exe file?)

Thanks.

------------
Ops, sorry, i'm take it's from the first post. I'm to be deluded because of date of first post.
« Last Edit: 2015-04-14, 10:45:48 by Sergey »

2015-04-14, 10:39:36
Reply #46

maru

  • Corona Team
  • Active Users
  • ****
  • Posts: 9443
  • Marcin
    • View Profile

2015-04-14, 10:50:38
Reply #47

Sergey

  • Active Users
  • **
  • Posts: 9
    • View Profile
Hello, Marcin.

Thanks for link. There many of interesting information.

2015-11-09, 17:18:09
Reply #48

bnzs

  • Active Users
  • **
  • Posts: 16
    • View Profile
Hi, Ondra.
Is there any news about update features of corona standalone version to current corona 3ds max version build?

2015-11-09, 17:41:05
Reply #49

Ondra

  • Administrator
  • Active Users
  • *****
  • Posts: 8904
  • Turning coffee to features since 2009
    • View Profile
we have it almost finished, we just need to do docs
Rendering is magic.
Private scene uploader | How to get minidumps for crashed/frozen 3ds Max | Sorry for short replies, brief responses = more time to develop Corona ;)

2015-12-09, 18:12:33
Reply #50

bnzs

  • Active Users
  • **
  • Posts: 16
    • View Profile
I'm sorry for boring you but - is there any  interesting news about update of corona standalone? Maybe you all miraculously everything is ready and you just forget make it available for all?

2015-12-09, 18:54:22
Reply #51

Ondra

  • Administrator
  • Active Users
  • *****
  • Posts: 8904
  • Turning coffee to features since 2009
    • View Profile
well, it is ready and I can send it to you... if you dont mind discovering the format on your own ;). We still have to do doc ;)
Rendering is magic.
Private scene uploader | How to get minidumps for crashed/frozen 3ds Max | Sorry for short replies, brief responses = more time to develop Corona ;)

2015-12-13, 20:10:27
Reply #52

burnin

  • Active Users
  • **
  • Posts: 896
    • View Profile
uhuhu, Thank you :D very nice... any hint, this month or later?

2016-01-21, 00:34:41
Reply #53

bnzs

  • Active Users
  • **
  • Posts: 16
    • View Profile
hi Ondra, may be there any news about standalone? Or may be probable expected release date?

2016-01-21, 08:26:56
Reply #54

Ondra

  • Administrator
  • Active Users
  • *****
  • Posts: 8904
  • Turning coffee to features since 2009
    • View Profile
it is already out. I'll make a new post here
Rendering is magic.
Private scene uploader | How to get minidumps for crashed/frozen 3ds Max | Sorry for short replies, brief responses = more time to develop Corona ;)

2016-01-21, 14:09:49
Reply #55

burnin

  • Active Users
  • **
  • Posts: 896
    • View Profile
1. Is the map 2016-01-12 new format (exported from 1.4 daily) from the dropbox latest and OK to use?

2. I guess an exporter for blender will have to be rewritten?

3. Demo activation for 45 days... + other options. Does it means it's for sale already? Will older version continue working (free)?

4. Getting error while trying to instal "vc_redist.2015.update1.x64.exe", saying it can't uninstall "vcRuntimeMinimum_x64.msi". Any known solution to this?

Thanks for your efforts!

2016-01-21, 15:09:16
Reply #56

Ondra

  • Administrator
  • Active Users
  • *****
  • Posts: 8904
  • Turning coffee to features since 2009
    • View Profile
1: yes, see: https://corona-renderer.com/forum/index.php?topic=10832.0

2: yes, joel is working on it

3: I will make build with standalone licensing ASAP

4: try running Corona anyways, does it work?
Rendering is magic.
Private scene uploader | How to get minidumps for crashed/frozen 3ds Max | Sorry for short replies, brief responses = more time to develop Corona ;)

2016-01-21, 15:22:32
Reply #57

Ondra

  • Administrator
  • Active Users
  • *****
  • Posts: 8904
  • Turning coffee to features since 2009
    • View Profile
build with correct licensing is up
Rendering is magic.
Private scene uploader | How to get minidumps for crashed/frozen 3ds Max | Sorry for short replies, brief responses = more time to develop Corona ;)

2016-01-21, 18:19:53
Reply #58

burnin

  • Active Users
  • **
  • Posts: 896
    • View Profile
Thanks!

Since Blender can't be used for now, is there any scene suited for SA testing?

2016-01-21, 21:42:14
Reply #59

Ondra

  • Administrator
  • Active Users
  • *****
  • Posts: 8904
  • Turning coffee to features since 2009
    • View Profile
do you have 3dsmax? You can export any scene from there. Or we can make some sample exports tomorrow
Rendering is magic.
Private scene uploader | How to get minidumps for crashed/frozen 3ds Max | Sorry for short replies, brief responses = more time to develop Corona ;)